Dirk Filarski (1885-1964) was een gerenommeerd vertegenwoordiger van de Bergense school. De Bergense school wordt gekenmerkt door typisch Hollandse expressionisme, hoekige, krachtige vormen, opgebracht met brede penseelstreken in contrastrijke kleuren. Zo beschrijft Renee Smithuis de stroming in haar boek ‘De Bergense school- De eerste Hollands expressionisme, 1914-1925’.
Dirk Filarski was een veelzijdige kunstenaar; hij schilderde, aquarelleerde, tekende, etste, lithografeerde en vervaardigde hout- en linoleumsneden. Landschappen en bloemstillevens waren zijn favoriete onderwerpen.
Hij nam deel aan meer dan driehonderd exposities en oogstte veel waardering. Dat kwam onder meer tot uitdrukking in onderscheidingen, medailles en eretentoonstellingen. Zijn werk stond in de belangstelling van musea en particuliere verzamelaars in binnen- en buitenland. En dat blijkt nog steeds zo te zijn want als er een Filarski op de markt komt, is de belangstelling onverminderd groot.
Lakkie werd hij genoemd door familie, vrienden en bekenden. Of nog kernachtiger: Lak, omdat hij overal lak aan had. Lak was een geuzennaam die hij met trots droeg. Dirk, zijn eigenlijke voornaam, was bij bijna niemand bekend. Dat werd mede in de hand gewerkt omdat Filarski altijd signeerde met D.H.W. Filarski of Filarski.
Mijn moeder vertelde dat zij in haar jeugd met haar ouders weleens een vakantiehuisje huurden in Bergen, in de tuin van Filarski. ‘Die man had een kwade dronk, vloekte over het terrein’, aldus mijn moeder.
Het is bekend dat Filarski geen rustige natuur had, hij hield er niet van om lang in hetzelfde gezelschap of op dezelfde plek te verblijven. Hij reisde daarom continu tussen Nederland- met Bergen als uitvalsbasis-, Zwitserland, Italië, Duitsland, Portugal en Frankrijk.